16 mrt 2010

"Sneeuwles"

Een paar dagen voor het begin van de lente ligt de tuin en het bos nog steeds gedekt onder een dikke laag kompakte sneeuw waar je gewoon overheen van lopen. Het witte reflectiescherm zorgt dat het overdag niet teveel opwarmt en s'nachts behoorlijk afkoelt.

Wanneer er zo lang sneeuw ligt wat voortdurend verandert van consistensie, kan men misschien bevatten waarom er in het noorden van Zweden zoveel verschillende namen voor verschillende sneeuwsamenstellingen zijn. Hier enkele voorbeelden van enkele van de vele sneeuwsoorten.
  • Wanneer sneeuw valt bij nul of net boven nul graden heet het "Paksneeuw", dit is de sneeuw waarvan je goed sneeuwballen of -poppen kan maken.
  • Regenachtige sneeuw of smeltende sneeuw heet "smurriesneeuw".
"Paksneeuw" en "Smurriesneeuw" zijn naar onze beleving de meest voorkomende sneeuwsoorten in Nederland.
  • Wanneer sneeuw net is gevallen bij temperaturen onder nul en het niet pakt, heet het "Nieuwsneew". "Nieuwsneeuw" is moeilijk/zwaar om op te langlaufen.

  • "Poedersneeuw" was veel voorkomend dit jaar en de naam behoeft geen toelichting.

  • Waneer "Nieuwsneeuw" valt op bomen en zorgt dat de bomen veranderen in witte beelden heet dat "Opgelegde sneeuw". Deze sneeuwsoort is gevaarlijk wanneer bosbouw bedreven wordt, en er zijn hier nogal wat bomen en bosbouwers.

  • Wanneer er sporen zeer duidelijk op de sneeuw blijven staan heet het, hoe kan het ook anders "Spoorsneeuw", zeer te gebruiken bij politieonderzoek of in de jacht.

  • "Skare" is de door zon of temperatuur ingeklonken sneeuw die weer is opgevroren. Op "Skare" kun je lopen, zonder door de bovenlaag heen te zakken. De tuin is nu bedekt met 20 cm van deze sneeuwsoort.

  • De sneeuw aan de wegkanten en straks hopelijk bij de laatste overgebleven stukjes sneeuw in het bos kunnen benoemd worden als "Firn". Dit is zeer grofkorrelige (kleine ijsbolletjes) sneeuw.
Een interessant weetje: Het smelten van 1 kg "sneeuw van 0 °C" naar "1 kg water van 0 °C" kost evenveel energie als het verwarmen van het verwarmen van "1 kg water van 0°C" naar 79,9 °C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten