29 jul 2010

France 1 (Kampingleven)

Een impressie
Kampingvriendinnen
Het eerste vereiste voor een geslaagde vakantie voor de dames en daarmee de gehele familie: het lukte twee keer.Uit Rotterdam......en uit Raalte

Koelkastluxe
We waren in de waan dat we een klein koelkastje op een centrale plaats hadden gehuurd. Komt er een Renault 4 voorrijden met een heuse koelkast....lekker!

Ontbijtverzorging
Du pain, du lait, les journaux...elke ochtend twee kilometer fietsen naar en van het dorp

Legeflessenwegbrengservice
Zwembadpret
R. is aan het spelen in het water en waarschijnlijk zag het eruit alsof ze aan het proberen was om niet te verdrinken. Vraagt de badmeester eerst in het frans en dan in het engels: "Kun je zwemmen?". Robin doet een paar slagen schoolslag, crawl en rugcrawl......OK! Verder duikt ze dingen op van de bodem, raakt ze op drie meter diep de grond aan en duikt ze van de kant en de "duikplank".
N. leert een paar slagen maken (met en zonder bril), onder water zwemmen en van de kant en "duikplank" springen.
W. herleeft zijn tweede zwembad tienerjaren: regelmatig meiden op zijn nek......en maar gek doen van het "duikplankje".
L. leest een boekje, koelt af en heeft plezier omdat iedereen plezier heeft.

Rouille Setoise
Knoflookmayonaise bij een "paella" van witvis, inktvis, mosselen en aardappelen.
Wanneer we dit van te voren hadden geweten, hadden we het waarschijnlijk niet besteld (op W. na dan), maar HEEEEEERLIJK...

Kampingpersoneel
Passen wat karaktertypes bijna allemaal zo op een franse cultfilmset
Ze zorgen naast de normale gang van zaken ook voor:
Rouille Setoise
Gezamelijk grillen
Jeu des boules toernooi
Het gemeentelijk zwembad
Karaoke....geen nood er zat geen hollandse noot tussen
en alle geluidsproducerende activiteiten waren om 23:00u afgelopen.

Disco
Franse disco heeft iets weg van volksdansen. Bij elk populair muziekje hebben ze een gezamelijk dansje, zoiets als een "de Magarena", of het dansje wat hoort bij de "Ketchupsong". Hebben ze bij de nieuwere populaire muziek eventueel geen dansje, dan komt een DJ eventueel een dansje voordoen en staan de gasten als in een dansschool het na te apen.
W. wordt door een kampingmedewerker de dansvloer (boulebaan) opgesleurd en moet vervolgens de dame van de kampingwinkel verleiden tijdens het nummer "You're the one that I want" uit de film "Grease".
Met papa dansen op de dansvloer gaat nog wel maar, maar voor R. en N. duurt het lang voordat ze zelf loskomen (en dan nog alleen maar aan de rand).
De aanwezige nederlandse jeugd kan deze vorm van frans vermaak en 99% franse nummers niet zo waarderen en gaat de kamping rond op zoek naar nederlanders en belgen om een "nederlands", meer internationaal, feest van de grond te krijgen.

Kansloos ten onder

Gelukkig zaten wij met onze verwachtingen op de camping in Frankrijk en niet hier...

Petange...eveneens kansloos... maar dan tegen de fransen


Afwassen & wanneer de mogelijkheid zich voordoet hollands beppen

Wat waait het hè? Jullie wonen niet in Nederland hè? Is je man zweeds? Tegenwoordig vinden we het minder erg dan vroeger om andere hollanders op tegen te komen. Naast het feit dat de jongedames gratis nederlandse les krijgen houdt het waarschijnlijk verband met het feit dat we in het dagelijks leven vooral met zweden en veel andere nationaliteiten in aanraking komen.


Wind

Na anderhalve week steekt de wind op. De zo romantische Mistral...(niet dus). Klitten in het haar en overal stof.

France 2 ("Sma"kryp)

We hebben verbazend weinig last gehad van "beestjes". Wespen zoemden bijvoorbeeld maar tijdens twee maaltijden rond de eettafel. Ze zaten wel op de zwembadrand, maar daar hadden we niet echt last van. Ook de dazen waren sporadisch aanwezig en de vliegen waaiden waarschijnlijk weg door de wind. Om toch een aantal zeer aanwezige beestjes rond de tent te benoemen...

Cigale (Krekel)

De mannetjes van deze soort cimbaliseren met het achterlijf het gratis oorverdovende orkest van de Provence (en andere streken rond de middelandse zee) wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt. De soundtrack van onze vakantiebelevingen is een omgevingsgeluid die op de kamping 73 dB meet. Ter vergelijking: In het stadse Shanghai is een omgevingsgeluid van 70 dB en hoger ongeoorloofd.
Rond de tent vinden we resten van hun vorige verschijningsvorm. Het vervellen duurt ondeveer twee uur.
Tegen de avond veranderen de in onze optiek liefste vogeltjes in "murdermus", "killerkoolmees" en "afmaakkuifmees", want ze blijken brute cigale-moordenaars te zijn.

Spin.

Zulke grote exemplaren (~13 cm) hebben we niet in het Noorden. Ze kunnen zich overal opvouwen en schuilhouden. Advies: “Wie de schoen controleert trekke ‘m aan!”

“Sprink”haan (Loophaan)

Deze gepanserde jongen past net op je hand en loopt tergend langzaam. Als een sluipmoordenaar verrast 'ie je. Je leest ‘s avonds een boek, voelt wat, kijkt opzij, zit ie plots op de leuning van de stoel. Da’s pas schrikken!

Vleermuis
Drie stuks cirkelen rond in de schemering voor de tent, maar het is dan onmogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit exemplaar zorgde voor wat beroering in een abdij.


Mieren

"
Mieren ruimen o.a. de broodrestjes van onze maaltijd op en zijn onvrijwillige deelnemers van meidenfantasieën. Het jongens “mierenspel” is meer gericht op onderzoekend destructiebeleid. Het testen involveert het spontaan laten branden van een mier met beholp van en loep, of water gieten in mierennest om te onderzoeken wat de reactie is van de mierenkolonie. Daarintegen bouwen de jongedames hotels, doktersposten, winkels etc... Echter, in hun onwetendheid willen de dames wat mieren van de ene kolonie “broederlijk”, "gezellig", met exemplaren van de andere kolonie laten spelen.

Lilly" de Libel

Ze komt vaak even kijken, balanserend op de waslijn. Lachen!

France 3 (Uitstapjes)

Village des Borries
Kleine huisjes en van gestapelde stenen zonder cement, vroeger bewoond door landarbeiders...
en een varkensstal...

Abdij van Senanque
Staat op alle toeristische gidsen over Frankrijk...Natuurlijk is net voor onze komst de lavendel aangrenzend aan de abdij herbeplant.
 

De dames zijn niet gepast gekleed dus een daadwerkelijk bezoek in de Abdij zit er niet in.
Okermijn...
Allemaal eem haarnetje...en een helm


Robin vindt dat ze met het haarnetje op de schoonmaakster van de school lijkt. Er zijn geen kinderhelmen. Het is spannend met heel weinig verlichting onder de grond. Zo nu en dan valt er een helm van de jeugd op de grond hetgeen bijdraagt aan nog meer spanning. Heel veel vragen van Robin: Hoe kunnen wij ademen onder de grond? Waarom is er geen water? Is het gevaarlijk? En heel veel vragen over vroeger.
 

Helaas mag er in de mijn niet gefotografeerd worden. Detail: Nu exploiteren hollandse championkwekers de mijn.

Markt (Lourmarin)
Wachtend op crepes


Kasteel van Lourmarin
Vragenlijst voor kinderen samen met verhalen van ouders zorgen voor een indrukwekkend geheel


Fort van Buoux


Klimmen en klauteren met “net alsof ridderpaarden”.


(NEEHEEE, GEEN Salamander) Een hagedis


Uit eten
Lekkerste frites ooit


Lavendelvelden
Weer die dekselse Mont Ventoux op de achtergrond


De Abdij van Silvacane
Serene rust...


...en toch en toch een soort ontzag/angst bij de kinderen, die verder gevoed door de aanwezigheid van een Vleermuis. Grafity is trouwens niet iets van de laatste jaren. Deze “performance artists” bestonden al in 1661 hebben we ontdekt.

Zoo La Barben
O.a. Schildpadden tellen, schildpadden onder hun voeten kietelen, kijken naar schildpadden die “tikkertje” spelen in het water. Een kinderobservatie: Een neushoorn heeft dikke billen.


Een aapje is verliefd op Robin (nader beschouwd zijn eigen spiegelbeeld in Robin’s grote zonnebril).


Een chimpansee, hoog in de kooi, laat het lopen. Door de wind spattert ‘ie bezoekers “nat”. Robin krijgt 1 spetter op haar teen.

Roussillion
Mooi, maar te toeristisch ( doelgroup: de beter bedeelde, kunstlievende toerist).


In het Romaans vroeg gotisch kerkje steken we even een kaarsje op voor...


en we eten een heerlijke Croque-Monsieur (van de bakker)

Le Sentier des Ocres
Aardtonen en erosie-creaties



Lacoste
Het dorpje is authentiek...



...maar het te bezoeken kasteel wordt wederom gebruikt als concertzaal annex galerie. We moeten betalen voor de galerie hoewel we het alleen het kasteel willen zien.

Markt (Goult)Informatie met de franse slag. Het marktje in Goult is NIET op maandag in tegenstelling wat de VVV informatie doet vermoeden. Cafe de la Poste bestaat nog steeds, maar kan in tegenstelling tot 10 jaar ? geleden niet meer bijdragen aan een onvergetelijke dag met zijn Menu de Jour. Maar het is er wel goed vertoeven...met het terrasvolk net het nieuwe Saint Tropez...



Lourmarin met familie